[wydarzenie] Poezja polska i sytuacja polityczna 2006 vs 2016.

banner-fb-3

Zapraszamy na spotkanie pt. „Poezja polska i sytuacja polityczna 2006 vs 2016” z Marcinem Sendeckim i Darkiem Foksem.

John F. Kennedy był przekonany, że gdyby więcej polityków znało poezję, i gdyby więcej poetów znało politykę, świat byłby odrobinę lepszym miejscem. W roku 2016 w Polsce osoby związane z literaturą są w dyskursie socjopolitycznym niemalże zupełnie nieobecne. Głos poetów zaangażowanych, jakkolwiek stanowczy i donośny w samej twórczości, zdaje się nie wychodzić poza hermetyczne rewiry krytycznoliterackiego półświatka. Pojawia się pytanie, czy w tym dialogu jest miejsce dla poetów, czy rzeczywiście są do tej dyskusji gotowi, i, co najważniejsze, czy polityczne napięcia rzeczywiście odbijają się znacząco na działalności rodzimych twórców?

Między rokiem 2006 a 2016 polska rzeczywistość polityczna dokonała obrotu o 360 stopni. Jaki zwrot w tym czasie poczyniła poezja, i czy jest on, być może, przyczyną trwającego wykluczenia? Zagłębimy się w tę kwestię wspólnie ze znakomitymi poetami – Darkiem Foksem i Marcinem Sendeckim. Spotkanie poprowadzi Max Nałęcz.

Marcin Sendecki urodził się w 1967 roku w Gdańsku, dorastał w Tomaszowie Lubelskim, mieszka w Warszawie. Jest autorem kilkunastu książek i arkuszy poetyckich, a także współautorem (z Andrzejem Sosnowskim i Bohdanem Zadurą) przekładu „Trzech poematów” Jamesa Schuylera (Biuro Literackie, 2012). Wspólnie z Marcinem Baranem i Marcinem Świetlickim zredagował dwa zbiory wierszy kryminalnych: „Długie pożegnanie. Tribute to Raymond Chandler” (Zebra, 1997) i „Żegnaj, laleczko. Wiersze noir” (EMG, 2010). Opublikował też antologię „Pogoda ziemi. Wiersze polskie po 1918 roku” (Eurograf, 2010). W ostatnich latach ukazały się jego wiersze zebrane „Błam. 1985–2011” (BL, 2012), wybory „Marcin Sendecki. Antologia” (w serii „Poezja polska” wydawnictwa Hachette, 2013) i „Pamiątka z celulozy” (WBPiCAK, 2014, pod redakcją Pawła Mackiewicza) oraz tomy „Przedmiar robót (BL, 2014), nagrodzony Silesiusem dla „najlepszej książki poetyckiej roku” i „Lamety” (BL, 2015).

Darek Foks urodził się w 1966 roku. W ostatnich latach opublikował książki: „Rozmowy z głuchym psem” (2013), „Debordaż” (2014), „Susza” (2014), „Tablet taty” (2015), „Historia kina polskiego” (2015), „Historia poezji polskiej dla drwali” (2015). Nominowany do Paszportu Polityki (2000, 2004), Nagrody Literackiej Gdynia (2006, 2013, 2014), Nagrody Literackiej Nike (2014) i Wrocławskiej Nagrody Poetyckiej Silesius (2011, 2013), którą otrzymał za całokształt twórczości w 2014 roku.
Spotkanie odbędzie się 14.11 o godzinie 19 w siedzibie FKA przy ul. Słowackiego 19/21.

Współorganizatorzy: Wielkopolska Biblioteka Publiczna i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu, Centrum Amarant.