[wydarzenie] Jacek Podsiadło // literuFKA // slam poetycki

Fundacja Kultury Akademickiej zaprasza na cykl literacki literuFKA, czyli sześć przepysznych spotkań z poezją. 16 lutego o godzinie 20 porozmawiamy z jednym z najważniejszych poetów w Polsce, czyli Jackiem Podsiadło.

Sześć niepowtarzalnych okazji do rozmowy z najciekawszymi współczesnymi polskimi poetami. Bez wykładu i bez wymądrzania się. Posłuchamy, porozmawiamy i pokłócimy się o literaturę. Będziemy leżeć na ziemi, siedzieć po turecku i podpierać ściany. A po wszystkim, zapraszamy do udziału w slamie poetyckim. Do zobaczenia w poznańskim Klubie Dragon.

Jacek Podsiadło – ur. w 1964 roku w Szewnej koło Ostrowca Świętokrzyskiego. Przez pewien czas pracował w ostrowieckiej Hucie im. Marcelego Nowotki. Gdy zrezygnował z pracy, włóczył się przez pięć lat po Polsce. W latach osiemdziesiątych sympatyzował z pacyfistycznym i ekologicznym ruchem „Wolność i Pokój”. Jest laureatem nagród literackich: Brulionu Poetyckiego (1992), nagrody im. Georga Trakla (1994), Nagrody Kościelskich (1998), Nagrody Miłosza (2000), Wrocławskiej Nagrody Poetyckiej „Silesius” (2015) oraz Nagrody im. Wisławy Szymborskiej (wspólnie z Romanem Honetem, 2015). Czterokrotnie nominowany do Nagrody Nike, a za debiut prozatorski do Nagrody Gdynia. Jego poezje tłumaczono na większość języków europejskich. Jest twórcą i redaktorem internetowego Domowego Radia „Studnia”.

Prowadzenie: Szymon Bojdo

Rozkład jazdy literuFKA:

2.02 – Julia Szychowiak
16.02 – Jacek Podsiadło
2.03 – Wojciech Brzoska
16.03 – Małgorzata Lebda
30.03 – Maciej Robert
13.04 – Urszula Honek

SLAM POETYCKI

UWAGA!
Spośród sześciu zbliżających się turniejów na trzech z nich obowiązywał będzie zakaz czytania! Także bez karteczek i innych podpowiadaczek… BEZKARTKOWE turnieje to: 16.02., 16.03., 13.04.

Głównym składnikiem przepisu na udany slam jest rywalizacja osobowości na scenie, drugą częścią wydarzenia będzie więc turniej (z nagrodą 100 zł dla zwycięzcy).

Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, o czym mowa… uczestnicy turnieju będą musieli w ciągu każdej trzyminutowej rundy zaprezentować własny tekst. A do kolejnej rundy przejdzie ten, który zdobędzie więcej głosów niż występ przeciwnika. Liczba pojedynków zależy od liczby startujących. Nie wolno korzystać z żadnych rekwizytów. Kto zostanie na scenie: wygrywa nagrodę.

Zapisy na slam: od 30 min przed spotkaniem u organizatorów.
Szczegółowe wyjaśnienie zasad znajduje się w Regulaminie.

Startujemy też z nową ligą slamerską! Na przestrzeni całego naszego cyklu (czyli tych sześciu spotkań i turniejów) zwodnicy będą zbierać punkty podsumowywane po każdym turnieju. Ta lub ten, kto zbierze najwięcej punktów na koniec cyklu, otrzyma w nagrodę siatę książek (a jest z czego wybierać…).

Punktacja (wedle pozycji, na której zakończyło się udział w danym turnieju):
ćwierćfinał – 1 pkt
półfinał – 2 pkt
finał – 4 pkt (II miejsce), 6 pkt (I miejsce)

Ogłoszenia, relacje i inne materiały z turniejów na: www.facebook.com/PoznanskiSlam/
————————–

REGULAMIN SLAMU 16.02.2017 r. w Klubie Dragon w Poznaniu

1. Organizatorem turnieju slamerskiego jest Fundacja Kultury Akademickiej.
2. Występ na slamie jest bezpłatny.
3. Uczestniczki i uczestnicy zgłaszają się do organizatorów, czyli na adres poznanskislam@gmail.com lub osobiście u prowadzącego Macieja Mikulewicza na miejscu (Klub Dragon, Poznań, ul. Zamkowa 3, scena MDK) w dniu występu: 16 II 2016 (do czasu ogłoszenia rozpoczęcia slamu).
4. Uczestniczki i uczestnicy prezentują podczas występu wyłącznie własne wiersze.
5. Jeśli wiersz jest autorstwa więcej niż jednej osoby, może być prezentowany przez wszystkich jego autorów.
6. Pojedynczy występ slamera lub slamerki nie może przekroczyć 3 minut.
7. Uczestniczki i uczestnicy nie mogą na scenie używać rekwizytów oraz kostiumów. Dopuszczalne jest czytanie tekstów z kartki lub urządzeń elektornicznych.
8. Slam zostanie rozegrany systemem pucharowym. Uczestniczki i uczestnicy pierwszej rundy zostaną przeciwstawieni sobie poprzez losowanie. Osoba, która wygra w danej rozgrywce przejdzie do następnej rundy. Ilość rund będzie zależała od ilości zgłoszonych. O zwycięstwie w danej rundzie decyduje publiczność poprzez głosowanie za pomocą uniesionych w górę kartek. Kto otrzyma większą liczbę głosów: wygrywa.
9. Osoba, która wygra w finale, otrzyma nagrodę pieniężna w wysokości 100 zł.
10. Jeżeli podczas pojedynku slamerów głosy publiczności rozłożą się po równo, wówczas obowiązuje dogrywka. Każdy uczestnik ma dodatkową minutę czasu, żeby przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę.
11. Każdy, kto chce wziąć udział w turnieju, powinien mieć ze sobą minimum 6 własnych wierszy.
12. Organizator zastrzega sobie prawo do wykorzystania prezentowanych wierszy i dokumentacji występów w celach promocyjnych.

Prowadzenie slamu: Maciej Mikulewicz

————————–

Wszystko odbędzie się w Małym Domu Kultury, w klubie Dragon. Wstęp wolny, jak to się ładnie mówi.

www.fundacja-fka.pl
www.facebook.com/KLUB.DRAGON.POZNAN

Współorganizatorzy: Klub Dragon, Wojewódzka Biblioteka Publiczna i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu.