[spotkanie] Mała epoka / Daniel Madej / premiera książki poetyckiej

Zapraszamy na spotkanie wokół premiery debiutanckiej książki poetyckiej „Mała epoka” Daniela Madeja.

Daniel Madej (ur. 1989) – poeta, inżynier. Swoje wiersze publikował w internetowych i papierowych pismach literackich („Inter-. Literatura-Krytyka-Kultura”, „2Miesięcznik”, „Wakat”, „Arterie”, „Wyspa”, „Pressje”). Pracuje w korporacji zajmującej się produkcją piwa.

Wiersze Daniela Madeja trzymają czytelnika w niepewności, w zawieszeniu między puentą a puentą puenty. Gdyby autor chciał startować na prezydenta poezji, to mam dla niego hasło – Daniel Madej make my day.

MACIEJ TARANEK

Czy można w dzisiejszych, nie najpiękniejszych czasach jeszcze sprzedać poezję? Liryzm, czułą obserwację, błyskotliwą frazę, nieoczywisty dowcip? Czy owa poezja debiutującego, młodego Autora, może ocalać, tak jak ocalała przez wieki? Poprzez pióra szacownych noblistów czy literackich kaskaderów, straceńców? Debiutantów kładących na szali korporacyjne życie? Nie wiem. Nie wydaje mi się, by o to chodziło. Wszyscy w języku jesteśmy równie zagubieni i skonsternowani, zawstydzeni swoimi zdaniami. Na wyrost, i ze strachu. Wszyscy chcemy posłuchać wciągających jak pajęczyna historii z happy endem. Mnie ta poezja, spisana biegle i do rzeczy, dała do myślenia, a przede wszystkim – sprawiła przyjemność.

MARTA PODGÓRNIK

Spotkanie odbędzie się w Klubie Dragon 11 maja o godzinie 19. Wstęp wolny.