[projekt] Co ja robię tu? Jeżyce – podsumowanie projektu.

pla

O tym, że Jeżyce są jedną z najbardziej modnych dzielnic Poznania przekona się każdy kto zawita w ten rejon Poznania. W ciągu ostatnich lat z miejsca gdzie strach było pokazać się samotnie po zmroku Jeżyce zmieniły się na tyle, że łatwiej tam znaleźć klimatyczną knajpkę niż grupę autochtonów chcących odebrać nam nasze ostatnie oszczędności. Fyrtel ten, to również wiele lat wspaniałej historii, o której przypomniała w zakończonym niedawno projekcie Fundacja Kultury Akademickiej.

W ramach akcji „Co ja robię tu? Jeżyce” wolontariusze zebrali wspomnienia dotyczące Jeżyc z lat 1945-2012. Podczas dyżurów odbywających się w październiku i listopadzie mieszkańcy mogli przynieść stare zdjęcia do Centrum Inicjatyw Lokalnych mieszczącego się przy ulicy Bukowskiej, gdzie członkowie FKA zajmowali się archiwizacją wspomnień. Podczas jednego z dyżurów, uczestnicy projektu mieli okazję wziąć udział w warsztatach dotyczących sztuki reportażu. Spotkanie poprowadziła dziennikarka Radia Merkury, Wanda Wasilewska.

2

Udało nam się zebrać kilkadziesiąt zdjęć obrazujących codzienne życie mieszkańców Jeżyc – mówi Mateusz Kalinowski, koordynator projektu – takie wspomnienia często giną w natłoku „wielkiej historii”. Według nas warto czasem skupić się na ocaleniu pamięci o wydarzeniach najbliższych, tych lokalnych, których pełno znajdziemy na Jeżycach. Projekt „Co ja robię tu? Jeżyce” zakończył się wernisażem wybranych prac oraz imprezą o nazwie Andrzejkowy Fajf. W piątkowy wieczór (25.11) w Centrum Amarant zgromadziło się ponad stu mieszkańców Jeżyc, którzy w taneczny sposób świętowali zbliżające się Andrzejki.

3

Pomysł zespołu Fundacji Kultury Akademickiej przyczynił się nie tylko do ocalenia pamięci o dawnych Jeżycach. Dzięki projektowi „Co ja robię tu? Jeżyce” mieszkańcy dzielnicy mieli okazję zobaczyć, że wspólne działania na rzecz rozwoju środowiska lokalnego mają sens!

Dotacja na przeprowadzenie projektu została pozyskana ze środków budżetowych Miasta Poznań, będących w dyspozycji Wielkopolskiej Rady Koordynacyjnej Związku Organizacji Pozarządowych, oraz współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

1