[premiera] Spotkanie z Karoliną Kułakowską / „Drugie cesarstwo”

bez-nazwy-2-01

Zapraszamy na spotkanie z Karoliną Kułakowską, autorką tomiku poetyckiego „Drugie cesarstwo” wydanego nakładem Fundacji Kultury Akademickiej. Rozmowę poprowadzi Krzysztof Wojciechowski.

Karolina Kułakowska (ur. 1985) – poetka, malarka. Dyplom w 2011 roku z malarstwa u prof. Lecha Kołodziejczyka na Wydziale Artystycznym Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie. W 2007 roku ukazał się jej arkusz pt. „Sztaluga w oknie”. Publikowała głównie na witrynach internetowych. W 2010 roku jej wiersze zostały przetłumaczone na język angielski i zakwalifikowały się do wydawnictwa OFF_PRESS Zeszyty Poetyckie Competition. Laureatka nagrody im. Kazimiery Iłłakowiczówny za najlepszy debiut poetycki 2013 roku („Puste muzea” Zaułek Wydawniczy Pomyłka). W latach 2014-2015 zrealizowała cykle malarskie „Żywioły” oraz „Pory roku”. Mieszka w Rachowicach pod Gliwicami.

Karolina Kułakowska to nie tylko poetka, ale i malarka. Myśli więc obrazami i chętnie nawiązuje do sztuk plastycznych, a rekwizyty malarskie, takie jak pędzel czy ołówek, wykorzystuje jako narzędzia liryczne. Ileż tu nazwisk! Ile miejsc i dat! Autorka odwołuje się do wydarzeń historycznych, grzebie w życiorysach, mnoży wątki, a wszystko po to, by opowiedzieć własną historię: intymną i nieoczywistą. Kolaż? Owszem. Zestawione ze sobą tworzywa i materiały układają się w wielobarwną, intrygującą całość.

Marcin Orliński

W poezji Kołakowskiej czas przestaje się odbierać jako to, co linearne. Doświadczanie życia zakorzenione jest w doświadczeniu sztuki – aż do utraty poczucia, co warunkuje, a co jest tutaj warunkowane. Przeszłość przeplata się z teraźniejszością, fantastyczne obrazy jakiejś belle époque snują się leniwie przed naszymi oczami, nie oskarżając jednak i nie budząc w nas fałszywych nadziei.

Łukasz Jarosz

Spotkanie odbędzie się 26 stycznia 2017 roku o godz. 19 w siedzibie Fundacji Kultury Akademickiej (budynek Centrum Amarant).