[premiera] Poetycki freestyle. Poznańska scena slamerska w 2016 roku.

Już jest. Kilka dni temu poznańskiej publiczności zaprezentowaliśmy naszą publikacją „Poetycki freestyle. Poznańska scena slamerska w 2016 roku”. To druga edycja książki, która jest podsumowaniem turniejów slamerskich organizowanych przez FKA.

„Poetycki freestyle” swoją premierę miał zaledwie kilka dni temu. Podczas „Małego festiwalu slamu”, który zorganizowaliśmy w poznańskiej Klubokawiarni Meskalina. Prezentacja książki i utworów slamerskich była jednym z elementów jednodniowej imprezy, w której skład weszły warsztaty slamerskie, turniej na najgorszy występ, rozmowa z redaktorami antologii i występ jednej z najbardziej znanych slamerek w Polsce Rudki Zydel. A na deser, dla wszystkich w takiej samej wersji, w stu procentach bezpłatna, nasza książka. Pobierz, przeczytaj i podaj dalej.

Oprócz wierszy, w niniejszej publikacji znajdziecie głosy kilku osób, które pomagają rozwijać się slamowi w polskich miastach, bo chociaż każde miejsce posiada swoją unikalną dynamikę, to w gruncie rzeczy – scena slamerska jest jedna, a wyznacza ją po prostu język.

(ze wstępu)

Antologia Poetycki freestyle 2016 jest wyborem tekstów przedstawionych podczas turniejów odbywających się w czasie dwóch cyklów LiteruFKA i serii slamów na Kontener ART w 2016 roku w Poznaniu. Znaleźć w niej można wiersze około połowy wszystkich uczestników wspomnianych imprez, które w sumie składały się z 18 turniejów („literuFKA”, „Mały Festiwal Slamu i Poezji”, „slam na KontenerART”). Udział w antologii był dobrowolny i bezpłatny, przy tym jest to druga jej edycja, po której, mamy nadzieję, będą pojawiały się następne.

(ze wstępu)

Zdjęcia z Małego Festiwalu Slamu w Klubokawiarni Meskalina / 27.04.2017 r.