[premiera] Grała w nas gra. Antologia wierszy ludzi przełomowych.

Zapraszamy Was do zapoznania się z naszą najnowszą publikacją, czyli książką „Grała w nas gra. Antologia wierszy ludzi przełomowych pod redakcją Rafała Różewicza”.

fffffff

Grała w nas gra jest antologią, wieńczącą półtoraroczne istnienie „2Miesięcznika. Pisma ludzi przełomowych” – magazynu, którego celem była promocja roczników 80-tych i 90-tych z naciskiem na tych urodzonych w okolicach przełomowego 1989 roku. Czy miało to sens?

Tytuł tej książki zaczerpnąłem z puenty wiersza Radosława Jurczaka „Ta sama elegia napisana trzy razy”, w kategoriach pożegnania z naiwną młodością, nadzieją, marzeniami – czyniąc z antologii, mam nadzieję, interesujący przegląd młodoliterackiego gniewu. Znajdziemy tu krytykę ustroju, politycznych tendencji, a także niepokój o najbliższą przyszłość, strach przed globalną wojną, która przecież nadejdzie, lecz nie wiadomo do końca kiedy. Znajdziemy tutaj wreszcie różne odcienie bezradności, wyjściem z której jest przelewanie wszystkiego na papier, bo jak głosi znane powiedzenie – papier przyjmie wszystko. Stąd nie brak wśród wielu znakomitych wierszy naprawdę odważnych tekstów, wynikających z chęci przesunięcia kolejnej granicy. Za którą: no właśnie? Niech każdy czytelnik odpowie sobie sam na to pytanie.

[ Rafał Różewicz ]

ff

ff

ffff

Antologia Grała w nas gra jest zbiorem różnorodnych poetyckich idiomów, ukazującym się w wyjątkowym ze względów społecznych i politycznych czasie; to antologia bardzo mocno związana ze współczesnością, która jaka jest każdy widzi (i czyta). Powstała jako zwieńczenie pracy zespołu redakcyjnego „2Miesięcznika” i wpisana zostaje w krytycznoliteracką narrację, którą podjął i krytycznie przepracował Rafał Różewicz (a z nim i za nim kilku(a) innych krytyków i krytyczek). Chodzi oczywiście o narrację o pokoleniowej wspólnocie, będącej mimo opisanych wyżej różnic i podziałów czymś dostrzegalnym. Nie jest to wspólnota, którą spaja jedno dotkliwe doświadczenie pokoleniowe; to raczej wspólnota wielu doświadczeń złączona poprzez pisanie poezji – tej dziwnej formy twórczego aktywizmu.

[ Klaudia Muca ]

Grała w nas gra. Antologia wierszy ludzi przełomowych pod redakcją Rafała Różewicza.