[premiera] Dybuk. Yona Wallach.

„Yona Wallach. Dybuk”, to publikacja poświęcona jednej z najważniejszych poetek literatury europejskiej. Nakładem wydawnictwa eFKA ukazała się książka będąca zbiorem esejów i wierszy izraelskiej pisarki.

ffff

„Dybuk” jest pierwszą obszerną próbą wprowadzenia twórczości Yony Wallach w polską dyskusję o literaturze. Zbiór esejów, które pierwotnie ukazywały się wyłącznie w języku angielskim przybliża działalność ekscentrycznej, ale i rewolucyjnej autorki, której hipnotyczny język, sugestywna obrazowość i niepokorne balansowanie na granicy liturgii i profanacji wciąż frapuje i prowokuje. Ponad trzydzieści lat po śmierci autorki dyskurs wokół jej radykalnej twórczości i burzliwego życiorysu nie cichnie: “Dybuk” przenosi tę dyskusję w realia polskiej literatury krytycznoliterackiej.

Okładka autorstwa Olgi Bondarenko.

W latach 70. XX wieku Yona Wallach wywołała burzę we wciąż młodym państwie Izrael. Była postacią nieprzewidywalna, chimeryczna, często radykalnie zmieniająca swój wizerunek. Dryfowała między agresją a uległością, między pobożnością a świętokradztwem, między cnotą a wyuzdaniem. Manipulowała własną orientacja seksualna, z podobną zażyłością bawiąc się strukturą wiersza –raz stylizując go na modlitwę, innym razem otaczając awangardowym podkładem muzycznym. Celem ukazania dynamiki walki płci uciekała się nawet do form balansujących na krawędzi seksizmu względem mężczyzn. W brutalny sposób ukazywała ich jako ofiary jej żądzy i potrzeby kontroli. Co umknęło wielu izraelskim krytykom jej czasu, zabiegi te w żadnym wypadku nie miały formy zemsty na patriarchalnej strukturze izraelskiego społeczeństwa. Wiersze Wallach były głosem nawołującym do egalitaryzmu, porzucenia istniejących dotychczas podziałów i norm.

[ ze wstępu Maxa Nałęcza ]

fff

Książka jest dostępna w formie publikacji elektronicznej (w formatach: pdf, epub i mobi). Żeby ją pobrać, wystarczy wpisać kod czytelniczy www.wydawnictwo-fka.pl. Nie masz kodu? Napisz do nas na adres kontakt@fundacja-fka.pl, a my go wygenerujemy i wyślemy.