zdjęcie w tle

Fundacja Kultury Akademickiej powstała w 2014 roku z chęci stworzenia platformy umożliwiającej swobodną wymianę myśli pomiędzy studentami poznańskich uczelni. Dziś przestrzeń kulturalną kształtują z nami studenci i pracownicy naukowi z wielu innych miast w Polsce.

Zajmujemy się tymi obszarami kultury, w których czujemy niedosyt. Animujemy literaturę, organizując i prowadząc wydarzenia poświęcone najnowszej prozie i poezji. Cykl „literuFKA” − spotkania autorskie z poetkami i poetami młodego pokolenia − wspierany jest dzisiaj przez WBPiCAK w Poznaniu, a także cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem publiczności, co pozwoliło na wpisanie na stałe w kalendarz wydarzeń kulturalnych Poznania zarówno edycji wiosennej, jak i jesiennej. Podobnie stało się z cyklicznymi slamami – turniejami performerskimi polegającymi na improwizacji własnych tekstów.

Działalność na polu literackim to jednak nie tylko spotkania autorskie – prowadzimy również wydawnictwo, do którego każdy może przysłać swoje utwory i liczyć na rzetelną redakcję, korektę – a finalnie – publikację i promocję szeroko pojętej twórczości studenckiej. Zależy nam na wypowiedziach maksymalnie twórczych, odrzucamy myślową reprodukcję i językową schematyczność. Chcemy współtworzyć nowy głos literacki, prowokować  i poddawać krytyce zjawiska społeczne, kulturowe i polityczne.

Fundacja Kultury Akademickiej to nie tylko literatura. Obok promocji twórczości studenckiej, również na polu sztuk plastycznych, dla których stworzyliśmy przestrzeń wystawową, staramy się włączać obcokrajowców w życie kulturalne Poznania – to właśnie dla nich powstał cykl „Watch and Talk Polish Cinema”, będący pokazami klasyki polskiego kina z angielskimi napisami oraz prelekcją i dyskusją wokół prezentowanej tematyki, od niedawna wspomaganego przez CK Zamek w Poznaniu.

Zajmujemy się także animacją społeczną – nasza siedziba, a jednocześnie centrum co-workingowe, mieści się w samym sercu poznańskich Jeżyc − w Centrum Amarant, znanym z działalności na rzecz integracji międzypokoleniowej i współtworzenia żywej tkanki miasta przez szereg akcji artystycznych.

Zespół Fundacji Kultury Akademickiej tworzą:

Agnieszka Budnik
Anna Wołodko