[wydarzenia] Ruchome modernizacje - spotkanie autorskie

Serdecznie zaprszamy na spotkanie autorami książki 'Ruchome modernizacje. Między Autostradą Wolności a „starą dwójką“ ' -  Agatą Stanisz i Waldemarem Kuligowskim. Spotkanie odbędzie się w Domu Tramwajarza, 18.01, w sali Piccolo, o godzinie 19:00.

O książce:
Ruchome modernizacje Agaty Stanisz i Waldemara Kuligowskiego to śmiała i nowatorska próba nakreślenia antropologii polskiej modernizacji. Dwoje autorów przygląda się autostradzie A2 i „starej dwójce” (DK92), drogom łączącym Polskę z Zachodem Europy. Przejście od DK92 do A2 stanowi centralny motyw projektu mającego materialnie zintegrować nasz kraj z Unią, a zarazem przyczynić się do postępu wewnętrznego. Analiza ekonomicznych, społecznych i symbolicznych aspektów tego przejścia ma wymiar uniwersalny bo pozwala zrekonstruować zasadnicze rysy dominującego w naszym kraju modelu modernizacji. Monografia autostrady A2 to znakomity klucz do zrozumienia źródeł jego sukcesów i porażek w pierwszym kilkunastu latach XXI wieku. Zderzenie wizji nowoczesności budowanej przez inwestycje infrastrukturalne (drogi, dworce, lotniska, stadiony) z aspiracjami i interesami społecznymi pozwala zrozumieć dlaczego sukcesy polskiej modernizacji mogą nie kłócić się z realnym doświadczeniem „Polski w ruinie”.
Le Monde diplomatique
------
Goście:
dr Agata Stanisz - adiunkt w Zakładzie Studiów nad Kulturą Współczesną w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej oraz członkini Pracowni Etnologii i Audiowizualnej na UAM. Badaczka terenowa i fieldrecordist, a także fotografka, blogerka i rzeczniczka idei wolnej kultury.

Waldemar Kuligowski - dr hab., kierownik Zakładu Studiów nad Kulturą Współczesną w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej UAM. Od 2013 r. przewodniczący Interdyscyplinarnego Zespołu ds. Narodowego Programu Rozwoju Humanistyki. Członek Komitetu Nauk o Kulturze Pan i Komitetu Nauk Etnologicznych PAN. Redaktor naczelny Czasu Kultury.

Prowdzenie: Mateusz Kalinowski, Fundacja KulturAkcja
----