[premiera] Poetycki freestyle. Poznańska scena slamerska w 2015 roku.

31 maja ukazała się książka „Poetycki freestyle. Poznańska scena slamerska w 2015 roku” wydana nakładem wydawnictwa Fundacji Kultury Akademickiej. Zapraszamy do lektury.

Wybierając utwory, kierowaliśmy się przede wszystkim ich wartością artystyczną i komunikacyjną, ale także czytelnością. Czytelnością języka, czyli tym jak zapamiętaliśmy wykonanie utworów, w jaki sposób performerzy je zaaranżowali i na ile weszli w interakcje z odbiorcami. Pamiętaliśmy więc o utworach, które podczas slamów cieszyły się największą popularnością. Chcieliśmy i chcemy nadal proponować rówieśnikom – ale nie tylko – rozrywkę literacką, którą potraktują serio. Wynika to z prostej przyczyny: potrzeby udowodnienia, że literatura może odetchnąć pełną piersią dopiero w ramach udanej zbiorowej interakcji, jednocześnie nie tracąc wartości stricte artystycznych.

[ze wstępu]

Książka jest próbą zapisu doświadczenia tych kilkunastu imprez, ale jednocześnie warto podkreślić, że jest to pierwsze wydawnictwo w Polsce zbierające wyłącznie teksty slamerskie. Przyjęliśmy przy tym dwie zasady: książka jest darmowa i elektroniczna. Ma być więc dostępna oraz – w miarę możliwości – dawać wyobrażenie o performatywnym wymiarze slamu.

„Poetycki freestyle” jest dopiero drugą książka poświęcona zjawisku slamu. Postanowiliśmy stworzyć publikację, która prócz publikacji utworów, będzie zawierać wypowiedzi znanych slamerów, krytyków literackich i pisarzy. Stąd obecność Jakuba Przybyłowskiego, Jasia Kapeli, Michała Czai i Seweryna Górczaka. Pojawiają się w podrozdziałach zatytułowanych „Trzy minuty temu”.