LiteruFKA // Grzegorz Olszański // 12.04

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu LiteruFKA! W najbliższy czwartek (12.04) naszym gościem będzie Grzegorz Olszański, poeta i krytyk literacki. Startujemy równo o 20:00, a później kolejna odsłona eliminacji do Drugich Ogólnopolskich Mistrzostw Slamu Poetyckiego.

Grzegorz Olszański – kurator słów (Wydział Filologiczny Uniwersytetu Śląskiego), akwizytor dźwięków (szef działu muzyki kwartalnika „Opcje”), poeta (od wielu lat na placówce lirycznej). Opublikował trzy książki prozatorskie (Śmierć udomowiona, Apelacje, Wiek męski) oraz pięć tomów poezji (Tamagotchi w pustym mieszkaniu, Sztuka mięsa, Kroniki filmowe, Wolny wybór, Starzy nieznajomi). Za pierwszy z nich otrzymał Nagrodę im. Kazimiery Iłłakowiczówny, ostatni z kolei znalazł się w finałowej siódemce Wrocławskiej Nagrody Poetyckiej „Silesius”. Czyta, słucha, pisze. Głównie jednak skreśla.

Prowadzenie: Agnieszka Budnik

SLAM

Eliminacje do Drugich Ogólnopolskich Mistrzostw Slamu Poetyckiego

Pięć turniejów w ramach cyklu LiteruFKA, które odbędą się w terminach: 22.03., 12.04., 26.04., 10.05. i 24.05. Wszystkie wymienione turnieje stanowią eliminacje do Drugich Ogólnopolskich Mistrzostw Slamu Poetyckiego, których finał odbędzie się 26 maja 2018 r. w CK Zamek w Poznaniu.

Prowadzenie: Maciej Mikulewicz