Artykuły

Sobota z FKA na KontenerART!

W najbliższy weekend widzimy się na poznańskich Konterach gdzie przygotowaliśmy dla Was moc atrakcji. Zupełnie nowy cykl Czytanie na śniadanie, kolejna odsłona akcji Przytul Książkę oraz warsztaty z prozy.

LiteruFKA // Konrad Wojtyła // 10.05

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu LiteruFKA. W najbliższy czwartek (10.05) naszym gościem będzie Konrad Wojtyła. Startujemy punktualnie o 20:00 w Klubie Dragon. Po spotkaniu kolejna odsłona eliminacji do Drugich Ogólnopolskich Mistrzostw Slamu Poetyckiego.

Wracamy na KonterART!

Słońce za oknem, tłumy poznaniaków ciągnące nad Wartę i otwarcie kolejnego sezonu na KontenerART. Tak wygląda wiosna w Poznaniu! Już tradycyjnie dokładamy pokaźną cegiełkę do tamtejszego programu kulturalnego. Wśród naszych propozycji znajdziecie m.in. warsztaty, slamy, pokazy filmowe oraz wiele innych atrakcji.

Przytul książkę vol. 3

Twoje półki pełne są książek, które dawno przeczytałeś? Szukasz miejsca gdzie zyskają drugie życie, a Ty zaopatrzysz się w nowe tytuły? Zapraszamy na kolejną edycję akcji PRZYTUL KSIĄŻKĘ.

LiteruFKA // Grzegorz Olszański // 12.04

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu LiteruFKA! W najbliższy czwartek (12.04) naszym gościem będzie Grzegorz Olszański, poeta i krytyk literacki. Startujemy równo o 20:00, a później kolejna odsłona eliminacji do Drugich Ogólnopolskich Mistrzostw Slamu Poetyckiego.

LiteruFKA powraca!

Wiosna w Poznaniu wielu kojarzy się z powrotem naszego cyklu literackiego literuFKA. W tej edycji przygotowaliśmy aż sześć przepyszcznych spotkań z poezją. Sześć niepowtarzalnych okazji do rozmowy z najciekawszymi współczesnymi polskimi poetkami i poetami.

[wydarzenia] Ruchome modernizacje - spotkanie autorskie

Serdecznie zaprszamy na spotkanie autorami książki 'Ruchome modernizacje. Między Autostradą Wolności a „starą dwójką“ ' -  Agatą Stanisz i Waldemarem Kuligowskim. Spotkanie odbędzie się w Domu Tramwajarza, 18.01, w sali Piccolo, o godzinie 19:00.

[recenzja] Żaglowce. Dominik Piotr Żyburtowicz

Sprawa oceny debiutów jest nader kłopotliwa. Krytyk daje bowiem autorowi pewien kredyt zaufania i stara się ocenić poetykę pisarza bez jej wcześniejszej znajomości. Jeżeli uzna, że pierwsze wydanie książki czy tomiku czyni twórcę objawieniem, dużo ryzykuje. Podobnie dzieje się, gdy na autora spuścimy zasłonę milczenia albo też uznamy, że po debiucie już nic lepszego nie wyprodukuje.

[recenzja] Czarna wyspa. Magdalena Bielska

Dobre wiersze recenzuje się trudno i długo, i trudno też przekazać potencjalnemu czytelnikowi tego szkicu, dlaczego akurat opisywany przeze mnie tomik powinien przeczytać.

[recenzja] Co to za gra? Nowe podejścia do ekonomii. Ladislau Dowbor

Parę miesięcy temu czołowe gazety oraz portale internetowe informowały o wynikach raportu firmy Oxam dotyczącego skali nierówności na świecie. Z analizy tej dowiedzieliśmy się między innymi tego, że właścicielami połowy majątku, tak dużego jaki posiada połowa ludzkości, jest ośmiu miliarderów.

Pages