Małgorzata Lebda // literuFKA // slam poetycki

Fundacja Kultury Akademickiej zaprasza na cykl literacki literuFKA, czyli sześć przepysznych spotkań z poezją. 13 kwietnia o godzinie 20 porozmawiamy z Małgorzatą Lebdą. A po wszystkim, zgodnie z tradycją, turniej slamu poetyckiego. Początek o godzinie 20 w Klubie Dragon.

Fundacja Kultury Akademickiej zaprasza na cykl literacki literuFKA, czyli sześć przepysznych spotkań z poezją. Sześć niepowtarzalnych okazji do rozmowy z najciekawszymi współczesnymi polskimi poetami. Bez wykładu i bez wymądrzania się. Posłuchamy, porozmawiamy i pokłócimy się o literaturę. Będziemy leżeć na ziemi, siedzieć po turecku i podpierać ściany. A po wszystkim, zapraszamy do udziału w slamie poetyckim. Do zobaczenia w poznańskim Klubie Dragon.

Małgorzata Lebda (1985): dorastała w beskidzkiej wsi Żeleźnikowej Wielkiej. Doktor nauk humanistycznych, nauczycielka akademicka. Autorka czterech tomów poetyckich (ostatni Matecznik, WBPiCAK, Poznań 2016). Ultramaratonka i taterniczka. Fotografuje. Mieszka w Krakowie.

Prowadzenie: Agnieszka Budnik

Rozkład jazdy literuFKA:

2.02 – Julia Szychowiak
16.02 – Jacek Podsiadło
2.03 – Wojciech Brzoska
16.03 – Urszula Honek
30.03 – Maciej Robert
13.04 – Małgorzata Lebda

ddddd

vvvv

vvvv

SLAM POETYCKI

UWAGA!
Spośród sześciu turniejów na trzech obowiązywał będzie zakaz czytania! Także bez karteczek i innych podpowiadaczek… BEZKARTKOWE turnieje to: 16.02., 16.03., 13.04.

Głównym składnikiem przepisu na udany slam jest rywalizacja osobowości na scenie, drugą częścią wydarzenia będzie więc turniej (z nagrodą 100 zł dla zwycięzcy).

Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, o czym mowa… uczestnicy turnieju będą musieli w ciągu każdej trzyminutowej rundy zaprezentować własny tekst. A do kolejnej rundy przejdzie ten, który zdobędzie więcej głosów niż występ przeciwnika. Liczba pojedynków zależy od liczby startujących. Nie wolno korzystać z żadnych rekwizytów. Kto zostanie na scenie: wygrywa nagrodę.

Zapisy na slam: od 30 min przed spotkaniem u organizatorów.
Szczegółowe wyjaśnienie zasad znajduje się w Regulaminie.

Startujemy też z nową ligą slamerską! Na przestrzeni całego naszego cyklu (czyli tych sześciu spotkań i turniejów) zwodnicy będą zbierać punkty podsumowywane po każdym turnieju. Ta lub ten, kto zbierze najwięcej punktów na koniec cyklu, otrzyma w nagrodę siatę książek (a jest z czego wybierać…).

Punktacja (wedle pozycji, na której zakończyło się udział w danym turnieju):
ćwierćfinał – 1 pkt
półfinał – 2 pkt
finał – 4 pkt (II miejsce), 6 pkt (I miejsce)

Ogłoszenia, relacje, punktacja ligowa i inne materiały z turniejów na:www.facebook.com/PoznanskiSlam/
————————–

REGULAMIN SLAMU 13.04.2017 r. w Klubie Dragon w Poznaniu

1. Organizatorem turnieju slamerskiego jest Fundacja Kultury Akademickiej.
2. Występ na slamie jest bezpłatny.
3. Uczestniczki i uczestnicy zgłaszają się do organizatorów, czyli na adres poznanskislam@gmail.com lub osobiście u prowadzącego Macieja Mikulewicza na miejscu (Klub Dragon, Poznań, ul. Zamkowa 3, scena MDK) w dniu występu: 13 IV 2016 (do czasu ogłoszenia rozpoczęcia slamu).
4. Uczestniczki i uczestnicy prezentują podczas występu wyłącznie własne wiersze.
5. Jeśli wiersz jest autorstwa więcej niż jednej osoby, może być prezentowany przez wszystkich jego autorów.
6. Pojedynczy występ slamera lub slamerki nie może przekroczyć 3 minut.
7. Uczestniczki i uczestnicy nie mogą na scenie używać rekwizytów oraz kostiumów. NIEDOPUSZCZALNE jest czytanie tekstów z kartki lub urządzeń elektronicznych.
8. Slam zostanie rozegrany systemem pucharowym. Uczestniczki i uczestnicy pierwszej rundy zostaną przeciwstawieni sobie poprzez losowanie. Osoba, która wygra w danej rozgrywce przejdzie do następnej rundy. Ilość rund będzie zależała od ilości zgłoszonych. O zwycięstwie w danej rundzie decyduje publiczność poprzez głosowanie za pomocą uniesionych w górę kartek. Kto otrzyma większą liczbę głosów: wygrywa.
9. Osoba, która wygra w finale, otrzyma nagrodę pieniężna w wysokości 100 zł.
10. Jeżeli podczas pojedynku slamerów głosy publiczności rozłożą się po równo, wówczas obowiązuje dogrywka. Każdy uczestnik ma dodatkową minutę czasu, żeby przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę.
11. Organizator zastrzega sobie prawo do wykorzystania prezentowanych wierszy i dokumentacji występów w celach promocyjnych.

Prowadzenie slamu: Maciej Mikulewicz

————————–

Wszystko odbędzie się w Małym Domu Kultury, w klubie Dragon. Wstęp wolny, jak to się ładnie mówi.

www.fundacja-fka.pl
www.facebook.com/KLUB.DRAGON.POZNAN

Współorganizatorzy: Klub Dragon, Wojewódzka Biblioteka Publiczna i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu.